Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών Πα.Δ.Α.

Το Εργαστήριο συμμετέχει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και, συγκεκριμένα, στην πράξη «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής». Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. 

 

Κωδικός Πράξης: 5047430

 

Περιγραφή φυσικού αντικειμένου της πράξης

Η προτεινόμενη πράξη αφορά σε φοιτητές και φοιτήτριες του Πα.Δ.Α. και στοχεύει στην υποστήριξη φοιτητών με αναπηρίες, φοιτητών από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και φοιτητών με χαμηλά εισοδήματα, για την εξασφάλιση πρόσβασης και ισότιμης συμμετοχής στις σπουδές και την ακαδημαϊκή ζωή και την επιτυχή ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών τους στο Πα.Δ.Α.

 

Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο συμμετέχει στα εξής Υποέργα:

 

A. Υποέργο 3 (Συμβουλευτική, Ψυχολογική Υποστήριξη, Οικονομική Ενίσχυση) με τις εξής δραστηριότητες: 

  1. Υποστήριξη φοιτητών τόσο σε προληπτικό όσο και σε παρεμβατικό επίπεδο, για την προαγωγή της υγείας και ευεξίας και την πρόληψη ψυχοκοινωνικών δυσκολιών  με δράσεις όπως:
  • Ατομική ή ομαδική ψυχολογική συμβουλευτική σε προσωπικά θέματα:
  • προσωπικά προβλήματα και εκδηλώσεις άγχους (π.χ. μειωμένη απόδοση, έλλειψη ενδιαφέροντος, σωματικές εκδηλώσεις με ψυχολογικά αίτια, προβλήματα απομόνωσης)
  • προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων (π.χ. φίλοι, συμφοιτητές, οικογένεια, σύντροφοι)
  • προβλήματα σπουδών-φοιτητικής ζωής (π.χ. άγχος εξετάσεων, δυσκολίες στις σπουδές, προσαρμογή στη φοιτητική ζωή).
  1. Στήριξη νέων με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες για την προσαρμογή τους στο πανεπιστημιακό περιβάλλον και την ισότιμη συμμετοχή τους στις ακαδημαϊκές σπουδές και στην ευρύτερη κοινότητα.
  2. Ενημέρωση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των φοιτητών της ομάδας στόχου με την διοργάνωση:
    • σεμιναρίων και θεματικά επικεντρωμένων ομιλιών σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα για την καταπολέμηση του στίγματος
    • ανοικτών παρεμβάσεων στον χώρο του Πανεπιστημίου στοχεύοντας στην καλύτερη ενημέρωση- ευαισθητοποίηση όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας σε θέματα ψυχοκοινωνικού ενδιαφέροντος.
  1. Ανάπτυξη δικτύου συνεργασίας με όλες τις υπηρεσίες, δομές και τμήματα του ιδρύματος, με αρμόδιους φορείς της Α΄ βάθμιας περίθαλψης ψυχικής υγείας (νοσοκομεία, κέντρα ψυχικής υγείας, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ κλπ.), την τοπική αυτοδιοίκηση και τα συλλογικά όργανα ΦμεΑ (Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος ΟΜΚΕ, Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, Ομοσπονδίες ατόμων με προβλήματα όρασης, ατόμων με κινητικά προβλήματα κλπ.) 

 

B. Υποέργο 5 (Eθελοντισμός-Εκπαίδευση) με τις εξής δραστηριότητες: 

  1. Υποστήριξη σε διδάσκοντες (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, διδάσκοντες ΠΔ407/80, κλπ.) και εργαζόμενους στις Γραμματείες Τμημάτων με φοιτητές της ομάδας-στόχου. Ενημέρωση για τις επιμέρους κατηγορίες προβλημάτων και συναφών ειδικών αναγκών, εκπαίδευση στην ορθή διεπαφή/γλώσσα/επικοινωνία με τους φοιτητές αυτούς, ενημέρωση και εκπαίδευση για τους ενδεδειγμένους τρόπους εξέτασης των φοιτητών αυτών, επικοινωνία και παροχή συμβουλών καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. 
  2. Σύνταξη και διάθεση/διανομή Οδηγού με το ανωτέρω υποστηρικτικό-εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

 

Γ. Υποέργο 8 (Διοίκηση Έργου) με τις εξής δραστηριότητες: 

  1. Διοργάνωση ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων
  2. Δημιουργία έντυπου υλικού
  3. Επιστημονική επίβλεψη της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.