Κοινοτική δράση στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σχιστού

Από τον Οκτώβριο 2022 έως τον Δεκέμβριο 2022, ομάδα φοιτητριών του τμήματος στο πλαίσιο του μαθήματος «Μεθοδολογία Κοινοτικών Παρεμβάσεων» με την καθοδήγηση της διδάσκουσας Δρ Μαρίας Βουλγαρίδου και σε συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Σχιστού κα Ελένη Καραγιάννη, έκαναν κοινοτική παρέμβαση στη δομή. Το περιεχόμενο της παρέμβασης είχε στόχο τη δημιουργία ομάδας γυναικών – προσφυγισσών από διάφορες εθνικότητες, στην οποία μαζί με τις φοιτήτριες και τις συντονίστριες, θα συζητούσαν θέματα δικαιωμάτων, ρόλου γυναικών στην οικογένεια, ενταξιακών προσδοκιών και προσωπικών στόχων .

Υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τις γυναίκες της Δομής. Προσήλθαν για να δηλώσουν την επιθυμία τους να συμμετέχουν στην ομάδα 37 γυναίκες από διάφορες εθνικότητες. Δυστυχώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να συμμετέχουν όλες για λόγους χωρητικότητας και δυνατότητας διερμηνείας, δεδομένου ότι οι συναντήσεις ήταν απογευματινές ώρες και δεν μπορούσαν να βοηθήσουν οι διερμηνείς της Δομής. Για αυτό τον λόγο τελικά συμμετείχαν μόνο γυναίκες που μιλούσαν Farsi, δηλαδή Ιρανές, Αφγανές και Πακιστανές.  Για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των συμμετεχουσών, την ομάδα υποστήριξε εθελοντικά ως διερμηνέας η κα Fatima Dinmohammadi, με καταγωγή από το Ιράν, διαπιστευμένη διερμηνέας και κοινωνική λειτουργός, απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. 

Έγιναν συνολικά 6 συναντήσεις σε απογευματινές ώρες με διάρκεια 2 ωρών κάθε μία. Συμμετείχαν  συνολικά 21 γυναίκες από τη Δομή, οι συντονίστριες, η ομάδα φοιτητριών και η διερμηνέας. Ο θεματικός άξονας  των συζητήσεων ήταν: 

 

Να γνωριστούμε ως γυναίκες από διαφορετικές εθνικότητες και να πάρουμε πληροφορία και εμπειρία ζωής η μία από την άλλη. Να είναι αυτή η ομάδα μια υπόθεση γυναικών!  Γιατί οι γυναίκες ανεξάρτητα από την εθνικότητα, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα πολλά από τα οποία είναι κοινά σε όλες τις χώρες.

 

Με τη σύμφωνη γνώμη των συμμετεχουσών έγινε καταγραφή των απόψεών τους για ερευνητικούς λόγους, με τήρηση της ανωνυμίας και προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων.

Οι συναντήσεις είχαν μεγάλη συμμετοχή ενώ και γυναίκες από άλλες εθνικές ομάδες εκδήλωσαν  την επιθυμία να δημιουργηθούν και ομάδες άλλων εθνικοτήτων.