JuniorXpress: A youth-led civic coaching driver for enhanced child-owned local governance – GA no 101100919

Το Εργαστήριο συμμετέχει ως Εταίρος στο έργο: 

«JuniorXpress: A youth-led civic coaching driver for enhanced child-owned local governance – GA no 101100919», πληροφορίες για το οποίο μπορείτε να βρείτε παρακάτω:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

JUNIORXPRESS: A YOUTH-LED CIVIC COACHING DRIVER FOR ENHANCED CHILD-OWNED LOCAL GOVERNANCE

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

1/2/2023- 1/1/2025

ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ/ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΡΓΟΥ

Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ)

ΕΤΑΙΡΟΙ

Εργαστήριο Συμβουλευτικής, Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Κοινοτικών Παρεμβάσεων (ΕΣΥΨΥΚΟΠ) (ΠαΔΑ), ActionAid Hellas,  Χαμόγελο του Παιδιού, Δήμοι Λαρισαίων, Παγγαίου, Καβάλας, Θέρμης,  Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ / ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

373.999,34 €

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΚΟΠΟΥ & ΣΤΟΧΩΝ

Το Έργο JuniorXpress εστιάζει σε μια κρίσιμη σύγχρονη ευρωπαϊκή πρόκληση στον τομέα των δικαιωμάτων του παιδιού, που επισημαίνει εμφατικά την ουσιαστική και χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή των παιδιών στην πολιτική ζωή σε τοπικό επίπεδο. Η βασική του ιδέα στηρίζεται στο αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών – όπως αυτό προσδιορίζεται από μια σειρά διεθνών νομικών κειμένων και συστάσεων-  να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή εκφράζοντας τις απόψεις τους και οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε θέματα που τα αφορούν, όπως κυβερνητικές πολιτικές, προϋπολογισμοί και υπηρεσίες. Υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες (Citizens, Equality, Rights & Values – CERV) που στοχεύει στην προστασία  και προβολή των δικαιωμάτων και αξιών, όπως ορίζονται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και την Χάρτα Των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχοι του έργου: 

  • Ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των παιδιών για ενεργή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο
  • Προαγωγή και βελτίωση της συμμετοχής των παιδιών στις τοπικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων 
  • Κατάρτιση οδικού χάρτη για την προώθηση και τη βελτίωση της συμμετοχής των παιδιών στις τοπικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ο οποίος θα μελετηθεί, θα δοκιμαστεί και θα αξιολογηθεί σε έξι Δήμους στην Ελλάδα.

ΜΕΛΗ ΕΣΥΨΥΚΟΠ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ

Καθηγητής Ασημόπουλος Χαρίσιος (Επιστημονικά Υπεύθυνος Έργου), Καθηγήτρια Μανιαδάκη Κατερίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Βασιλείου Κωνσταντίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Δεδότση Σοφία, Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρτινάκη Σοφία και Επίκουρος Καθηγητής Χατζηπέμου Θεολόγος.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΣΥΨΥΚΟΠ

  • Το έργο JuniorXpress αναπτύσσεται στη βάση δύο αξόνων, οι οποίοι συνδέονται λειτουργικά μεταξύ τους:  
  1. Έρευνα: Διενέργεια ποσοτικής, συγχρονικής έρευνας επισκόπησης (cross-sectional survey) με χρήση ερωτηματολογίων και ποιοτική μελέτη με χρήση ομάδων εστίασης (focus group qualitative study) που αποσκοπούν στη διερεύνηση των αναγκών παιδιών και εφήβων για την ενεργό συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, και  
  2. Πιλοτική δοκιμή παρέμβασης σε: (α) μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, (β) παιδιά και εφήβους προερχόμενα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, (γ) στελέχη Δήμων της χώρας δ) μέλη Δημοτικών Συμβούλιων Νεολαίας έξι Δήμων, στοχεύοντας στη συνδιαμόρφωση και προώθηση φιλικών προς τα παιδιά και εφήβους οργάνων θεσμικής εκπροσώπησης των παιδιών σε τοπικό επίπεδο. 
  • Τα ερευνητικά δεδομένα θα πλαισιώσουν και θα τροφοδοτήσουν το δεύτερο άξονα του έργου της πιλοτικής παρέμβασης με τη διαμόρφωση σχεδίου δράσης για την προαγωγή της συμμετοχής των παιδιών στην τοπική διακυβέρνηση (οδικός χάρτης).
  • Αξιολόγηση του οδικού χάρτη ως προς την αποτελεσματικότητά του με τη διενέργεια σχετικής έρευνας, στην αρχή και το τέλος της διαμόρφωσής του.