Σκοποί-Τομείς Δραστηριότητας

 

Οι βασικοί τομείς δραστηριότητας του ΕΣΥΨΥΚΟΠ είναι οι εξής:

  • Συμβουλευτική
  • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη
  • Ψυχοκοινωνική έρευνα
  • Πρόληψη ψυχοκοινωνικών δυσκολιών
  • Προαγωγή της ψυχικής υγείας
  • Προαγωγή της ανάπτυξης και ενίσχυσης δεξιοτήτων παιδιών, εφήβων, νέων, και οικογενειών
  • Εκτίμηση κοινοτικών αναγκών, κοινωνικού αποκλεισμού και δικαιωμάτων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

 

Οι βασικοί σκοποί ίδρυσης του ΕΣΥΨΥΚΟΠ είναι οι εξής:

  1. Η κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε θέματα που εμπίπτουν στους βασικούς τομείς δραστηριότητας του Εργαστηρίου.
  2. Η υποστήριξη διδακτορικής και μεταδιδακτορικής έρευνας σε θέματα συναφή με τα διδακτικά και ερευνητικά αντικείμενα του Εργαστηρίου.
  3. Η προαγωγή των διδακτικών και ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ καθηγητών και ερευνητών με συγγενή ή συμπληρωματικά επιστημονικά πεδία εξειδίκευσης εντός του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
  4. Η συνεργασία κάθε μορφής με Ερευνητικά Κέντρα και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής, εφόσον οι στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του Εργαστηρίου σε πνεύμα αμοιβαιότητας και συλλογικής εργασίας.
  5. Η συνεργασία με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, με επιστημονικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, με διεθνείς οργανισμούς ή οργανώσεις καθώς και με παραγωγικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα στα συναφή επιστημονικά πεδία, ώστε να συμβάλλουν στην από κοινού διερεύνηση λύσεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων.
  6. Η παροχή γνωμοδοτήσεων ως εμπειρογνώμονες σε θέματα που άπτονται των γνωστικών αντικειμένων του Εργαστηρίου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  7. Η παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες και οργανισμούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 159/1984 (ΦΕΚ 53/τ.Α΄/27.4.1984): προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια σε ιδιώτες και κάθε νομικής μορφής οργανισμούς.
  8. Η προσέλκυση χρηματοδοτούμενης έρευνας από εθνικούς και διεθνείς πόρους σε επιστημονικούς τομείς δραστηριότητας του Εργαστηρίου ή επιμέρους πεδία εξειδίκευσης των μελών του.
  9. Η διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένου κύρους επιστημόνων.
  10. Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους, νέους και οικογένειες για θέματα ψυχικής υγείας, άγχους, δυσκολιών μάθησης, διαπροσωπικών σχέσεων, ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, δυσκολιών προσαρμογής, διαχείρισης χρόνου, δυσκολιών συγκέντρωσης της προσοχής, σπουδών και φοιτητικής ζωής.
  11. Η ψυχική ενδυνάμωση των φοιτητών και την καλλιέργεια ειδικών ακαδημαϊκών, συναισθηματικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων.
  12. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας για θέματα ψυχικής υγείας και ψυχοπαθολογίας, καθώς και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των δικαιωμάτων τους.
  13. Η στήριξη νέων με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες για την προσαρμογή τους στο πανεπιστημιακό περιβάλλον και την ισότιμη συμμετοχή τους στις ακαδημαϊκές σπουδές και στην ευρύτερη κοινότητα.
  14. Η προώθηση της ενεργού εμπλοκής της ακαδημαϊκής κοινότητας σε εθελοντικές ομάδες για διάφορα  θέματα της πανεπιστημιακής ή της ευρύτερης κοινότητας.
  15. Η πρόληψη και η προαγωγή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού της τοπικής κοινωνίας, με εστίαση στα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειες.
  16. Η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στον πληθυσμό της τοπικής κοινωνίας, με εστίαση στα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειες.
  17. Η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα ψυχικής υγείας.
  18. Η υλοποίηση ολιστικών μοντέλων παρέμβασης στην κοινότητα.
  19. Η εφαρμογή σύγχρονων ερευνητικών μεθόδων με έμφαση στην προαγωγή της διεπιστημονικής και συγκριτικής έρευνας σε θέματα κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλλαγής σε καταστάσεις κρίσης, καθώς και σε θέματα εκπαιδευτικής και κοινωνικής ένταξης αλλά και παρέμβασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε άτομα, οικογένειες και κοινότητες.
  20. Η επιμόρφωση ειδικών επαγγελματιών της τοπικής κοινωνίας σε θέματα ψυχικής υγείας, κοινωνικής προστασίας, κοινοτικής οργάνωσης, και δικαιωμάτων όπως εκπαιδευτικών, ιατρών, κοινωνικών επιστημόνων, κ.ά.
  21. Η διεξαγωγή ψυχοκοινωνικών μελετών και σταθμίσεων ψυχομετρικών εργαλείων. 
  22. Η περιοδική έκδοση ηλεκτρονικού περιοδικού (e-journal) ή ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου (newsletter).